غروب خورشید از دید قرآن :
غروب خورشید یعنی چه و غروب خورشید در کجاست ؟
آیا تمام جهان همان گونه است که در قرآن آمده است ؟
آیا تمام اطلاعات جغرافیایی و نجومی در قرآن درست است ؟
چگونه می توان محل غروب خورشید را پیدا کرد ؟
با تکامل بشر و پیشرفت علم انسان به این نتیجه رسیده است که حرکت جهان به دور زمین اشتباه بوده است و متوجه شده سیارات به دور خورشید ومی گردند ، غروب خورشید به خاطر حرکت زمین به دور خود است .
گذشتگان بسیار دور فکر می کردند خورشید در چشمه ای تیره غروب میکند ومحل طلوع آن در جایی از زمین است . این تفکر به این دلیل بود که گذشتکان درکی از نجوم نداشتند و طلوع خورشيد از يك نقطه ي زمين و غروب آن در چشمه ي تيره يك تصور خام ابتدائي است كه هر انسان ناآگاه، آنرا با چشم مي بيند. اگر در يك بيابان مسطح باشيد مشاهده مي كنيد كه خورشيد در صبحگاه از نقطه اي بسيار دور، از زمين خارج مي شود و در طول روز پهنه ي آسمان را بطور قوسي طي مي كند. در هنگام غروب در دریا ها و به مخصوص در بيابانهاي شني عربستان، سرابي تيره مشاهده مي شود كه خورشيد بتدريج در آن فرو مي رود. اين چيزي است كه محمد و هر عرب ديگري از طلوع و غروب خورشيد مي ديدند و محمد همين توهم غلط ناآگاهانه را وارد قرآن كرده و به خدا نسبت داده است.
محقق و نویسنده : ساسان قره داغی
برای اثبات کافی است آیات زیر را بخوانید
وَيَسْأَلُونَكَ عَنْ ذِي الْقَرْنَيْنِ قُلْ سَأَتْلُو عَلَيْكُمْ مِنْهُ ذِكْرًا ﴿۸۳﴾
و از تو درباره ذوالقرنین می پرسند؛ بگو: به زودی بخشی از سرگذشت او را [به وسیله آیاتی از قرآن] برای شما می خوانم.
إِنَّا مَكَّنَّا لَهُ فِي الْأَرْضِ وَآتَيْنَاهُ مِنْ كُلِّ شَيْءٍ سَبَبًا ﴿۸۴﴾
ما به او در زمین، قدرت و تمکّن دادیم و از هر چیزی [که برای رسیدن به هدف هایش نیازمند به آن بود] وسیله ای به او عطا کردیم.
فَأَتْبَعَ سَبَبًا ﴿۸۵﴾
پس [با توسل به وسیله،] راهی را [برای سفر به غرب] دنبال کرد.
حَتَّى إِذَا بَلَغَ مَغْرِبَ الشَّمْسِ وَجَدَهَا تَغْرُبُ فِي عَيْنٍ حَمِئَةٍ وَوَجَدَ عِنْدَهَا قَوْمًا قُلْنَا يَا ذَا الْقَرْنَيْنِ إِمَّا أَنْ تُعَذِّبَ وَإِمَّا أَنْ تَتَّخِذَ فِيهِمْ حُسْنًا ﴿۸۶﴾
تا زمانی که به محل غروب خورشید رسید [منظره غروب] خورشید را چنین یافت که در چشمه ای گرم و لجن آلود غروب می کند ، و نزد آن قومی را یافت [که فساد و ستم می کردند]. گفتیم: ای ذوالقرنین! یا [این قوم را به کیفر فساد و ستمشان] عذاب می کنی و یا در میانشان شیوه ای نیک در پیش می گیری.
قَالَ أَمَّا مَنْ ظَلَمَ فَسَوْفَ نُعَذِّبُهُ ثُمَّ يُرَدُّ إِلَى رَبِّهِ فَيُعَذِّبُهُ عَذَابًا نُكْرًا ﴿۸۷﴾
ذوالقرنین گفت: اما هر که [با کفر، فساد و گناه] ستم کرده، عذابش می کنیم، آن گاه به سوی پروردگارش بازگردانده می شود، پس او را عذابی سخت خواهد کرد.
وَأَمَّا مَنْ آمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا فَلَهُ جَزَاءً الْحُسْنَى وَسَنَقُولُ لَهُ مِنْ أَمْرِنَا يُسْرًا ﴿۸۸﴾
و اما هر که ایمان آورده و کار شایسته انجام داده است، پس بهترین پاداش برای اوست، و ما هم از سوی خود تکلیفی آسان به او خواهیم داد.
ثُمَّ أَتْبَعَ سَبَبًا ﴿۸۹﴾
پس [باز هم با توسل به وسیله] راهی را [برای سفر به شرق] دنبال کرد.
حَتَّى إِذَا بَلَغَ مَطْلِعَ الشَّمْسِ وَجَدَهَا تَطْلُعُ عَلَى قَوْمٍ لَمْ نَجْعَلْ لَهُمْ مِنْ دُونِهَا سِتْرًا ﴿۹۰﴾
تا زمانی که به محل طلوع خورشید رسید، آن را یافت که بر قومی طلوع می کند که در برابر آن پوششی [از مسکن و لباس] برای آنان قرار نداده ایم.
البته احادیثی هم در این زمینه موجود است .
مثلا :
حَدَّثَنَا عُثْمَانُ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، وَعُبَيْدُ اللَّهِ بْنُ عُمَرَ بْنِ مَيْسَرَةَ الْمَعْنَى، قَالَا: حَدَّثَنَا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ، عَنْ سُفْيَانَ بْنِ حُسَيْنٍ، عَنِ الْحَكَمِ بْنِ عُتَيْبَةَ، عَنْ إِبْرَاهِيمَ التَّيْمِيِّ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أَبِي ذَرٍّ، قَالَ: كُنْتُ رَدِيفَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَهُوَ عَلَى حِمَارٍ، وَالشَّمْسُ عِنْدَ غُرُوبِهَا فَقَالَ: «هَلْ تَدْرِي أَيْنَ تَغْرُبُهَذِهِ؟» قُلْتُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَعْلَمُ، قَالَ «فَإِنَّهَا تَغْرُبُ فِي عَيْنٍحَامِيَةٍ»صحيح الإسناد
ترجمه: از ابوذر نقل شده كه گفت من در رديف پيامبر(بر چهارپائي)سوار بودم در حيني كه خورشيد غروب كرد. پيامبر گفت اي ابوذر آيا مي داني كه خورشيد در كجا غروب مي كند. پس گفتم خدا و رسولش آگاهترند. پيامبر گفت خورشيد در يك چشمه ي تيره غروب مي كند.
(سنن أبي داود 4/ 37) و(تفسير كشاف694/ 2)
محقق و نویسنده : ساسان قره داغی
One comment