آخرین سفر شاه ، سرنوشت یک متحد آمریکا
نویسنده : ویلیام شوکراس
مترجم : عبدالرضا هوشنگ مهدوی
موضوع : تاریخ معاصر
انتشارات: آسمان
سال نشر: 1369
تعداد صفحات: ۵۷۲ صفحه
زمان: ۱۳۵۷ هجری شمسی (۱۹۷۹ میلادی)
۱۶ ژانویه ۱۹۷۹ در فرودگاه مهرآبادِ تهران؛ باد سردی از کوههای البرز، اطرافِ دو فروند هواپیمایِ آماده به پروازِ ۷۰۷ را جارو می کند. همینجا بود که شاه ایران در روزهای خوشش، پادشاهان و دولتمردانی را که برای چابلوسی، تایید بلندپروازیها و تقاضای اتحاد و پول و سایر نشانه های پادشاهی اش می آمدند، پیشواز و بدرقه می کرد. هواپیماها آزمایش و بارگیری شده و آماده پروازند. خودِ شاه نیز در شرف عزیمت است …
معرفی کتاب
آخرین سفر شاه یکی از جالبترین و مستندترین کتابهایی است که ماجرای آخرین سفر شاه به سوی تبعید و مرگ، محروم از هرگونه احترام و سرگردان در جهان، آن هم در حالی که همه ی دوستان سابق از او روگردان شده بودند. ویلیام شوکراس، روزنامه نگار شهیر انگلیسی با قدرت قلم سحارش او را در این سفر، که در واقع فرار اوست از دست دشمنانش گام به گام تعقیب می کند، ناتوانی او را در آستانه سقوط رژیمش نشان می دهد، مرگ او را از بیماری سرطان توصیف می کند و تلاشهای او را در جستجوی پناهگاهی نزد متحدان سابقش شرح می دهد.
شوکراس سرگذشت شاه سابق را از دنیای دربسته و خیالی دربار او آغاز می کند. سپس جریان سقوط رژیم شاهنشاهی و استقرار جمهوری اسلامی و بحران گروگانگیری و مراحل گوناگون سفر شاه را در مصر، مراکش، باهاما، مکزیک، آمریکا و پاناما و باز به مصر و مرگ او را در این کشور تعریف می کند. ضمنا در لابلای آن جلوس شاه را به تخت طاووس، فساد دربارش را که مملو از جمعی چاپلوس بود، غرور و استبداد او را در سالهای انقلاب سفید، زیاده رویهایش را در سالهای شکوفایی بازار نفت و حکومت خونین “ساواک” را بیان می کند. همچنین روابط گرم و صمیمانه و معاملات هنگفت اسلحه او را با غرب شرح و نشان می دهد چگونه غربیها به شاه کمک می کردند تا هرگونه جانشینی را برای حکومتش نابود سازد و افکاری را در او تشویق کردند که سرانجام به سرنگونیش انجامید.
کتاب آخرین سفر شاه با در اختیار گذاردن اطلاعات دست اولِ فراوان، خوانندگان ایرانی را نیز با نکاتی از زندگی شاه و دوران دربدری او آشنا می کند، که تاکنون برای اکثریت قریب به اتفاق مردم ناشناخته مانده بود. آنچه از نام کتاب بر میآید، آخرین سفری است که شاه ایران به خارج از ایران داشته است. اما در طول کتاب نقب و فلاشبکهای بسیاری به گذشته نیز زده میشود و دوران سلطنت شاه و اعمال و رفتار او و اطرافیانش به خوبی برای خواننده توضیح داده میشود.
ويليام شوكراس در فصلهاي مختلف كتاب خود ضمن توصيف وقايعي كه منجر به فرار شاه از ايران شد، به فراخور بحث، نيمنگاهي نيز به روند تحولات سياسي و اجتماعي در دوران پهلوي ميافكند. او گوشههايي از زندگي رضاخان و وقايع گوناگون آن زمان را به تصوير ميكشد، سپس ماجراي به سلطنت رسيدن محمدرضا شاه و اتكاي بيش از حد وي به دول انگليس و آمريكا را مورد بحث قرار ميدهد. او به جشنهاي دو هزار و پانصد ساله به عنوان يك نمونه از بلند پروازيهاي نابخشودني كه هزينة كلاني را به مردم ايران تحميل كرد، اشاره ميكند، از سياست همكاري پنهان شاه با صهيونيستها سخن ميگويد، به گوشههايي از فساد و بيبندوباري شاه و خانواده و اطرافيان او ميپردازد و جزيره كيش را يكي از مظاهر رسوا كننده زيادهرويهاي دربار در بيبندوباري معرفي مينمايد. به مالاندوزيهاي بيحدوحصراشرف و به طور كلي همه اعضاي خانواده شاه و حلقههاي نزديك به آنها اشاره ميكند كه نارضايتيهاي مردم را در پي داشت و در مقابل، شاه براي خاموش كردن نارضايتيهاي مردم ناچار از تكيه بيش از پيش به ساواك ميشود. شوکراس وقای
عی را برای ما کالبد شکافی میکند که گاهی باعث شگفتی ما نیز خواهد شد.
دنلود فایل صوتی کتاب آخرین سفر شاه بخش یکم
دانلود فایل صوتی کتاب آخرین سفر شاه بخش دوم
دانلود فایل صوتی کتاب آخرین سفر شاه بخش سوم
دنلود فایل صوتی کتاب آخرین سفر شاه بخش چهام
دانلود فایل صوتی کتاب آخرین سفر شاه بخش پنجم
دانلود فایل صوتی کتاب آخرین سفر شاه بخش ششم
دانلود فایل صوتی کتاب آخرین سفر شاه بخش هفتم
One comment